reconstructie Sluiskant

Sluiskant Leidschendam voorgevel 2

Aan de Sluiskant te Leidschendam zijn vijf panden nieuw gebouwd met restauratie en reconstructie van hun historische voorgevels in vijf verschillende bouwstijlen. De panden omvatten 3 bedrijfsruimten op begane grond en 7 appartementen.
De Sluiskant maakt deel uit van het plangebied Damcentrum in het historische hart van Leidschendam, tussen de Vliet en het Sluisplein. Nieuw ontwikkeld worden hier een uitgebreid winkelaanbod en restaurants, culturele voorzieningen, een afwisselend woningaanbod met koop- en huurwoningen in verschillende prijsklassen en een ondergrondse parkeergarage (300 pp). Het gebied moet zich ontwikkelen tot een levendig centrum met, aan de Vliet, de sfeer van een Hollands waterstadje.
De grotendeels verdwenen gevelwand wordt hersteld en gereconstrueerd. Van drie panden worden de bestaande gevels op hoog niveau gerestaureerd en gereconstrueerd in evenzovele bouwstijlen: art nouveau, neoclassicisme en eclecticisme. De art nouveau gevel wordt in zijn geheel opgevijzeld. Met hergebruik van bestaande gietijzeren kolommen wordt zo en poortonderdoorgang gerealiseerd naar het nieuw in historiserende stijl gebouwde plein van het Damcentrum. Twee naastgelegen gevels worden nieuw opgetrokken als kopieën van bestaand.
Links van deze drie panden worden twee vroeger gesloopte beeldbepalende panden gereconstrueerd. Het zijn twee kwalitatief hoogwaardige panden, die veel oudere Leidschendammers zich nog goed weten te herinneren: het oude postkantoor uit 1885 in traditionalistische bouwstijl, en een woning in de romantiserende chaletstijl uit 1891. Ze stonden oorspronkelijk enkele tientallen meters verderop aan de Sluiskant en zijn in de vorige eeuw gesloopt om plaats te maken voor een verbindingsweg.
Voor de reconstructies is intensief onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke materialen, zoals diverse soorten baksteen, kleuren en details. Zo kenmerkt zich de chaletstijl hier door uitbundig met snijwerk versierde windveren en sierspanten met ajourwerk. Een uitdaging wordt gevonden in de detaillering van een moderne gemetselde spouwmuur met de uitstraling van een oorspronkelijke ongeïsoleerde steens gevel. De raamopeningen worden voorzien Van Ruysdael schuiframen met authentieke profilering en monumentenglas.

projectnaam                    reconstructie Sluiskant, Leidschendam
opdrachtgever                 Schouten & De Jong projectontwikkeling i.s.m. Gemeente Leidschendam
programma                     3 bedrijfsruimten, 7 koopappartementen
ontwerp                          KOW Herstructurering
lid ontwerpteam              Ad van Eijck – projectarchitect
status                             gerealiseerd

Comments are closed.