herontwikkeling Van Merlenschool

Herbestemming van Merlenschool Den Haag

Herontwikkeling voormalig schoolgebouw te Den Haag naar 4 appartementen, 6 bedrijfsruimten met gemeenschappelijke vergaderruimte en 1 buurtaula. Het voorstel om een uniek schoolgebouw, dat gebouwd is in Neorenaissance stijl aan het eind van de 19e eeuw, te slopen was de aanleiding voor de Buurt OntwikkelingsMaatschappij Regentes-Valkenbos (BOM ReVa) om serieus naar alternatieven te zoeken om het gebouw voor de wijk te behouden. Intensieve studie naar de mogelijkheden leidde tot een mix van functies.

Er is optimaal gebruik gemaakt van bestaande verdiepingshoogte van 5,5 meter van de voormalige klaslokalen door 2 ‘split level’ appartementen te creëren. De woonkamers liggen op de begane grond en de 1e verdieping aan de voorgevel en hebben de volledige hoogte. Aan de achtergevel zijn de 2 verdiepingen in drieën verdeeld. Daar bevinden zich de slaapkamers en keukens van deze 2 woningen. De oorspronkelijke onbeloopbare zolder is uitgebreid met een dakkapel aan de voorzijde om ruimte te bieden aan 2 royale appartementen met dakterras. Twee van de vier appartementen worden ontsloten door een nieuw buitentrappenhuis aan de kopgevel.

Op de begane grond en op de 1e verdieping zijn  in de voormalige klaslokalen 6 kantoorunits met gemeenschappelijke vergaderruimte gerealiseerd. In de voormalige gymzaal is de buurtaula tot stand gekomen. Een groot deel van de week wordt de buurtaula door een sportschool gehuurd. Met de buurtondersteunende functie van de buurtaula c.q. sportschool krijgt het voormalige schoolgebouw zijn status als ontmoetingsplaats voor de buurt weer terug!

projectnaam                  herontwikkeling Van Merlenschool, Den Haag
opdrachtgever               BOM ReVa Vastgoed
programma                   6 bedrijfunits met vergaderruimte en multifunctionele ruimte met buurtfunctie en 4 luxe appartementen
ontwerp                        Veenstra|Los +Sitsen Architecten
lid ontwerpteam             Ad van Eijck – projectarchitect
status                           gerealiseerd

 

 

Comments are closed.