restauratie Musis Sacrum

45

Het huidige Musis Sacrum kwam in 1890 tot stand toen het eerdere neoclassicistische muziekgebouw ingrijpend werd verbouwd in een eclectische neorenaissance-stijl. Het eerdere muziekgebouw werd halverwege de 19e eeuw door de Arnhemse burgerij opgericht in een nieuw verlicht tijdperk van culturele ontplooiing. Het gebouw werd gebouwd in de parkachtige singels rond de oude stad, die in de plaats kwamen van de obsoleet geworden en afgebroken stedelijke vestingwerken, relicten van een benauwd verleden. Het gebouw werd in 1890 voorzien van een monumentaal daklandschap van schilddaken, uivormige koepels en bollen. De functie van gebouw is dan ook naast die van concertzaal en café-restaurant gelegen in die van herkenningspunt en een monumentale verfraaiing van de stad.
De instandhouding van zo’n monumentaal muziekgebouw is al vanaf de bouw omstreeks 1850 een zware opgave voor Arnhem gebleken. In de jaren 70 van de vorige eeuw werd meer belang gehecht aan verbetering van de exploitatie en de uitbreiding van het gebouw met extra zalen en horeca dan aan instandhouding van zijn monumentale waarde. Aan het gebouw werd steeds zo goedkoop mogelijk onderhoud uitgevoerd. Dakornamenten raakten in verval en verdwenen. De oorspronkelijke dakbedekking van natuurleien werden vervangen door asfaltbitumenshingles. Lood- en zinkwerk raakten in verval. Als gevolg van aanhoudende lekkages werden de vele houten kapconstructies ernstig aangetast.
Met een grondige restauratie werden de vele verschillende houtconstructies en lood-, zink- en leiwerk van de daken hersteld en deels opnieuw aangebracht. Monumentale smeedijzeren dakornamenten werden gereconstrueerd op basis van oude foto’s en tekeningen en opnieuw gesmeed en gemonteerd. Gevels, glas-in-lood en geveldetails werden hersteld en schilderwerk werd vervangen volgens een gereconstrueerd kleurenschema. Zandstenen balustraden werden waar noodzakelijk vervangen aan de hand van nieuw vervaardigde borderellen.

opdrachtgever           gemeente Arnhem
plaats                       Arnhem
programma               restauratie exterieur
ontwerpteam             Freek Draisma, Tak architecten
status                       gerealiseerd

Comments are closed.