23 woningen vervangende nieuwbouw- Spijkenisse

Rembrandtstraat Spijkenisse_21

Op een vrijgekomen locatie in een 60-er jaren stadswijk maakten we een invulling die zich stedenbouwkundig harmonieus voegt in zijn omgeving en tegelijk een architectonisch samenhangend eigen buurtje vormt.
Het nieuwe buurtje is samengesteld uit een appartementengebouw in het verlengde van het naastliggende flatgebouw aan de wijkrand en een rijtje grondgebonden woningen in het ritme van bestaande naastliggende rijtjes. Deze twee zijn architectonisch samenhangend vormgegeven aan een middenplein met zowel gemeenschappelijke parkeerplaatsen als parkeerplaatsen op eigen erf van de grondgebonden woningen. De galerijen van de flat zijn breed en voorzien van een ‘zaagtand’, de vluchttrap is verdekt vormgegeven: een galerij is zo meer een reeks van verblijfplekken aan deze zuidoostgevel dan een utilitaire verkeersvoorziening. De gevels van de grondgebonden woningen zijn uit dezelfde materialen samengesteld als die van de appartementen en de zaagtand wordt daar weerspiegeld in de dakopbouw: het individuele karakter van de woningen en de architectonische samenhang van het buurtje wordt zo versterkt.
Het appartementengebouw heeft grondgebonden woningen met een eigen voor- en achtertuin en woningbergingen die ontsloten worden achter een glazen gevel. Zorgvuldig beheer van de omgeving en sociale controle worden zo versterkt. Aan de noordwestgevel van de appartementen zorgt een schuifpui tussen woonkamer en hoofdslaapkamer voor een appartementbreed uitzicht aan het park. Deze gevel is samengesteld uit glazen schuifpuien aan appartementbrede terrassen.

 

opdrachtgever                    Breur projectontwikkeling BV
plaats                               Spijkenisse
programma                       15 appartementen en 8 grondgebonden woningen in bestaande wijk
ontwerpteam                      Freek Draisma, Kokon architecten & ingenieurs
status                               gerealiseerd