epilepsiecentrum Kempenhaeghe

4062_1602

Op het terrein van voormalig klooster Providentia wonen mensen die ondersteuning nodig hebben door de beperkingen die ze ondervinden doordat ze lijden aan ernstige of minder ernstige vormen van epilepsie. Sommigen zijn geestelijk en lichamelijk permanent zwaar gehandicapt; anderen lijden aan heftige aanvallen. Het terrein is onderdeel van epilepsie-expertisecentrum Kempenhaeghe. Het is een afgelegen terrein in een mooi natuurgebied. Vroeger was de algemeen aanvaarde filosofie dat rust in een prikkelarme omgeving het beste is voor mensen met een geestelijke beperking. De huidige inzichten vragen om het zoveel mogelijk betrekken van mensen met een beperking bij de samenleving. Dat geldt zeker mensen met ernstige epilepsie, die naast hun beperking zijn als iedereen. Daarom is in Providentia een proces van omgekeerde integratie gaande: het instellingsterrein wordt opengesteld en omgevormd tot woonwijk in het buitengebied.
De gemeenschappelijke voorzieningen op het terrein, zoals de kapper, manicure, de wachtkamer van de arts, een kantine, waren onaantrekkelijk en hadden een instellingskarakter, zoals vormgegeven in de 70-er jaren van de vorige eeuw. De ambitie was om al deze voorzieningen te bundelen in een aantrekkelijke context zoals die van een dorpscentrum. Een vleugel van het voormalige klooster transformeerden we tot een winkelstraat die eindigt bij de kloosterkerk. Het begin van de winkelstraat wordt gemarkeerd door de voormalige bar van de ontmoetingsruimte, die verbouwd is tot een bruin café. Gezocht is naar meubilair waarvan de bar dorpscafé, proeverij, is geworden en nieuw is ingericht. Daartegenover heeft de creatieve therapie een totale gedaanteverandering ondergaan: het is een veel van buiten bezochte en ook nationaal bekende en ook kunstgalerie geworden. De verschillende voorzieningen zijn ontdaan van hun instellingssaus. Elke voorziening is vanuit zijn eigen karakter vormgegeven om een rijkdom aan verschillende belevingen voor de bewoners gestalte te geven.

opdrachtgever                 Kempenhaeghe expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde en neurocognitie
plaats                             Sterksel
programma                     algemene instellingsvoorzieningen en animatie proeverij, polikliniek, tandarts, kapper, winkels e.d. in voormalig klooster
ontwerpteam                   Freek Draisma, de Bruin/ Kokon architecten & ingenieurs
status                             gerealiseerd

 

Comments are closed.