haalbaarheidsonderzoek beeldbepalende panden Schiedam

Haalbaarheidsonderzoek Beeldbepalende panden Schiedam - Art Deco

 

Haalbaarheidsonderzoek Beeldbepalende panden, Schiedam

 

De Gemeente Schiedam vraagt een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren om aan de hand van renovatie-/restauratieplannen voor 4 beeldbepalende panden in Schiedam de meerkosten inzichtelijk te maken tussen groot onderhoud en restauratie van de monumentale onderdelen. De 4 geselecteerde objecten zijn gebouwd in 4 verschillende karakteristieke bouwstijlen, Art Deco, Amsterdamse School,  Eclectisme en Art Nouveau.

Het pand in Art Deco-stijl is aangewezen als Gemeentelijk Monument. Het herbergde voorheen ‘Hotel De Kroon’ en is nu in gebruik van een bekende Nederlandse textielketen. Het is gelegen op een belangrijke zichtlocatie langs een ontsluitingsroute. Voorstel is o.a. om de karakteristieke bovenlichten met glas-in-lood weer te restaureren en binnen de verlaagde plafonds te verwijderen, waardoor hun authentieke uitstraling weer helemaal zichtbaar wordt. Zie schets. Het Amsterdamse Schoolproject betreft gestapelde woningbouw aan een woonhof met voortuintjes en heeft een hoge ensemblewaarde. Het woonhof en de gevelwanden aan het woonhof zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht. De eclectische bouwstijl is vertegenwoordigd door een in Schiedam veel voorkomend individueel pand op de Westvest, bouwjaar 1875-1900. Het Art Nouveau object betreft een 4-laags appartementencomplex van 18 panden. Hiervan worden 2 woningen in 1 pand met portiek nader onderzocht.

Op basis van de bestaande bouwkundige toestand en de beschikbare historische gegevens is een cultuurhistorische analyse uitgevoerd en zijn aanbevelingen gedaan voor het terugbrengen c.q. conserveren van de beeldbepalende elementen.

Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek én de beschikbare budgetten heeft de gemeente Schiedam haar subsidiekaders voor de komende jaren vastgesteld.

 

projectnaam               haalbaarheidsonderzoek beeldbepalende panden, Schiedam
opdrachtgever            Gemeente Schiedam
programma                haalbaarheidsonderzoek renovatie van 4 beeldbepalende panden tbv vaststelling subsidiekaders
ontwerp                     KOW Herstructurering
lid ontwerpteam         Ad van Eijck
status                       gerealiseerd

 

Haabaarheidsonderzoek Beeldbepalende panden Schiedam - Archieffoto Hotel De Kroon

Arechieffoto Hotel de Kroon – Art Deco

Haalbaarheidsonderzoek Beeldbepalende panden Schiedam - Art Deco

Impressie Art Deco pand ‘by night’

Haalbaarheidsonderzoek Beeldbepalende panden Schiedam - Amsterdamse School

Schets woonhof “De Eendracht” Amsterdamse School

 

Comments are closed.