restauratie en herbestemming Laurentiusschool

Abraham & Boddaert 1

Voor Woningcorporatie Het Oosten, in samenwerking met de Boddaert Stichting, realiseerden we een herbestemming van de voormalige Laurentiusschool op de hoek van Eikenweg en Tweede Oosterparkstraat in Amsterdam Oost. Voor Het Oosten ging het om het ontwikkelen van geschikte woonruimte voor een woongroep van mensen van boven de 50. De Boddaert Stichting zocht ruimte in Amsterdam Oost voor naschoolse dagopvang van kinderen met een ontwikkelingsstoornis en hun ouders. Het monumentale schoolgebouw, een gemeentelijk monument, werd in 1892 gebouwd naar ontwerp van de architect A.C. Bleys in een door de neogotiek beïnvloedde bouwstijl met fraai uitgewerkte details.
Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen volgens een klassieke negentiende-eeuwse schoolplattegrond met een daarin opgenomen onderwijzerswoning en grote zolderruimte in de kappen. Met twee ingangen en twee trappenhuizen kon het gebouw vrij eenvoudig worden gesplitst in een deel voor de woongroep en een deel voor de jeugdopvang. Voor de appartementen van de woongroep kon maximaal gebruik gemaakt worden van beschikbare hoogte door bergruimte en badkamers op tussenvloeren op te nemen, en slaapruimten in de lokalen op insteekvloeren. De zolders konden deels voor een woonfunctie geschikt worden gemaakt, een gedeelte werd bestemd tot een gemeenschappelijke atelierruimte. Om de zolderruimten te ontsluiten, en een nieuw gemeenschappelijk dakterras, werd een zorgvuldig gedetailleerde nieuwe trap in een van de bestaande trappenhuizen toegevoegd.
Het bleek het mogelijk op de bestaande fundering van een éénlaags bouwdeel aan de Tweede Oosterparkstraat met een lichte constructie een extra verdieping te realiseren. Voor het Boddaertcentrum werden daar hoge opvangruimten met insteekvloeren gerealiseerd. Veel aandacht werd hier besteed aan het interieur. Zorgvuldig werd een nieuwe straatgevel ontworpen die zowel eigentijds is als passend in het negentiende-eeuwse straatbeeld. Ook werden met zorg een nieuwe toegangspui en voordeur gerealiseerd.

 

opdrachtgever             woningcorporatie Het Oosten i.s.m. de Boddaert Stichting
plaats                          Amsterdam Oost
programma                 woongroep 11 appartementen en Boddaerthuis
ontwerpteam               Freek Draisma, Villanova architectuur & onderzoek
status                         gerealiseerd

 

Comments are closed.